Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι

Αναδημοσίευση απο το Σφυροδρέπανο


Ακούγοντας χτες το μεσημέρι τη ζωή κωνσταντοπούλου να μιλάει από τα κοινοβουλευτικά έδρανα για θρίαμβο της δημοκρατίας στην τροπολογία για τον ηλεκτρονικό γεωεντοπισμό –που δε λειαίνεται η ουσία του, αν το βαφτίσουμε με έναν επιστημονικό όρο- και διαβάζοντας τις αναλύσεις διάφορων δημοσιολόγων, που σχεδόν πανηγύριζαν για τη νίκη με το βραχιολάκι, μου ήρθαν συνειρμικά μια σειρά εικόνες και σκέψεις.



Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Punk Rock και καραβάνι αλληλεγγύης για την ανατολική Ουκρανία!

Από τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Μπιλμπάο και την Αθήνα, στο Ντονμπάς.



Τι δουλειά έχουν οι “σκληροί” του ιταλικού ska – punk, Banda Bassotti, στην ανατολική Ουκρανία; Γιατί τους συνδράμουν και άλλοι ομοϊδεάτες τους (μουσικά και στιχουργικά) όπως οι Ska – P, οι Boikot και οι Antiflag; Τι είναι το «Αντιφασιστικό Καραβάνι για το Ντονμπάς» και πως θα βρεθούν στα πλαίσιά του αριστεροί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και μουσικοί στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα;




73 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

 



Γράφει ο
Νίκος Μπογιόπουλος

Πρίν 73 χρόνια, σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941, αποφασίστηκε, στην κατεχόμενη από τα ναζιστικά στρατεύματα Αθήνα, η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).




Ελληνική πλατφόρμα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και γονείς



Μία ελληνική πρωτοβουλία που λύνει τα χέρια των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, είναι η πλατφόρμα book4book που λειτουργεί από τις αρχές του καλοκαιριού.




Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΜΜΕ, η πολιτική ως θέαμα, και οι προκλήσεις για την αντιπληροφόρηση – κινηματική ενημέρωση

Του Κώστα Χαριτάκη
Αναδημοσίευση απο Κόκκινος Τύπος 


Ο καπιταλισμός, τουλάχιστον στη νεωτερική και σύγχρονη φάση του, είναι οργανωμένος ως θέαμα. Παράγει και εγκαθιστά έναν ορισμένο τρόπο επικοινωνίας και διάδοσης της πληροφορίας, ο οποίος γίνεται αναγκαίο οργανικό στοιχείο της λειτουργίας του και της αναπαραγωγής του.


Η αμερικανική εδραίωση στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση απο το ΠΟΝΤΙΚΙ

του
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης


26 Μαΐου - 20 Ιουνίου 1947

Στις 15 Ιουνίου του 1947 ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας Κ. Τσαλδάρης με επιστολή του ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποστείλει ειδικούς, οι οποίοι θα συνέβαλλαν στην προσπάθεια της χώρας για ανασυγκρότηση.





«Έχετε ευθύνη όσοι ψηφίζετε Χρυσή Αυγή»-επιστολή καταπέλτης της οικογένειας του Λάκη Σάντα

Αναδημοσίευση απο το Κουτί της Πανδώρας


«Είμαστε Ελληνίδες και Έλληνες, αφήστε τους δήθεν συμβολισμούς για ψήφο διαμαρτυρίας στους νεοναζί. Έχετε ευθύνη κυρίες και κύριοι όσοι από εσάς έχετε ψηφίσει αυτό το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και να γνωρίζετε ότι οι λαοί δεν ξεχνούν»! Με μια επιστολή-«γροθιά» κατά του φασισμού διάλεξε η οικογένεια του Λάκη Σάντα να τιμήσει τη μνήμη του ανθρώπου ο οποίος στις 31 Μαΐου 1941, μαζί με τον Μανωλη Γλέζο, κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Διαβάστε όλη την επιστολή της οικογένειας Σάντα:



Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι Βραζιλιάνοι κατά της FIFA με υπέροχα γκράφιτι



Μπορεί το Μουντιάλ να έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, ωστόσο μόνο ως τέτοια δεν την βλέπει ο λαός της Βραζιλίας. Με την φτώχεια να μεγαλώνει όλο και περισσότερο και την κοινωνική ανισότητα να διευρύνεται, οι αντιδράσεις των Βραζιλιάνων κορυφώνονται όσο πλησιάζει η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποίησαν για να δείξουν την αντίθεσή τους ήταν τα γκράφιτι και αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.



Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Η επόμενη μέρα του αστικού πολιτικού συστήματος(*)

Αναδημοσίευση από fadomduck
Πηγή: Αριστερά και Πολιτική




Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών παρήγαγε ένα γρίφο που φαινομενικά είναι αδιέξοδο για το αστικό πολιτικό σύστημα. Η ΝΔ ηττήθηκε αλλά όχι τόσο ώστε να θεωρείται αυτόματη η ανατροπή της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση.



Η Δημοκρατία μίλησε…


Η Δημοκρατία μίλησε…

Η Δημοκρατία μίλησε… Ας δούμε πως: Η αποχή από τις κάλπες των ευρωεκλογών ανήλθε στην Σλοβακία στο 87%. Στην Τσεχία 80,5%. Στην Πορτογαλία 65,5%. Στην Βρετανία 64%. Στην Ολλανδία 63%. Στην Ισπανία 55,3%. Στην Γερμανία 52%. Στην Αυστρία 55%. Στην Πολωνία 77%. Στην Ουγγαρία 71%. Στην Κροατία 76%. Στην Σλοβενία 79%. Στην Ρουμανία 65%. Στην Λετονία 70%. Στην Σουηδία και στην Ιρλανδία 49%. Στην Κύπρο 58%. Από το σύνολο των 28 κρατών – μελών της ΕΕ η αποχή ξεπέρασε το 50% στις 20 από αυτές. Η αποχή ξεπέρασε το 40% στις 24 από τις 28 χώρες… 



Γιατί χαίρεται ο κόσμος;



Αν εξαιρέσει κανείς τις μαύρες πλερέζες που έχουν φορέσει οι ΔημΑρίτες, σε όλα τα άλλα κόμματα που βρίσκονται -ή βρίσκονταν κάποτε- στο κοινοβούλιο, έχουν στήσει μικρότερα ή μεγαλύτερα πανηγύρια. Σε τελική ανάλυση, όμως, μόνο ένα κόμμα δικαιούται να πανηγυρίζει. Άντε, να βάλουμε κι άλλο ένα που δικαιούται να χαμογελάει.



Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Dancing with the stars

Αναδημοσίευση από kats-woman

590_80c6650b63bd3518635bab8fbe26360a


Δεν το κρύβω. Είμαι ένα λαϊκό κορίτσι. Κυρίως λόγω καταγωγής (όπως και πολλές ντεμέκ αριστοκράτισσες) αλλά και επειδή αγαπώ και σέβομαι τη λαϊκή κουλτούρα. Πριν φτάσω στο σημείο να την αγαπήσω και να τη σεβαστώ, προηγήθηκε καλή γνωριμία μαζί της. Με την ίδια και όχι με τα άλλοτε ελιτίστικα και άλλοτε αισχρά παρακλάδια της. Γιατί αυτή η έρμη λαϊκή κουλτούρα έχει ζήσει τις απίστευτες περιπέτειες κι έχει δώσει αγώνες για να μπορέσει να διατηρηθεί, να μην αλλοιωθεί, να μη μαγαριστεί.



Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

«Mεταξύ του φωτός και της σκιάς» - Τα τελευταία λόγια του Subcomandante Μάρκος


Το κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε από τον Μάρκος το Σάββατο 25 Μαϊου ημέρα μνήμης για τον Γκαλεάνο, μέρα που είχαν ανακοινώσει οι Ζαπατίστας και είχαν προσκαλέσει εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και ανθρώπους να παραβρεθούν ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση και τα σχέδια του Ζαπατιστικού Στρατού.


Η ευτυχία τού να μην είσαι κομμουνιστής

Αναδημοσίευση απο Lenin Reloaded



* Απαλλαγμένος από το επαχθές βάρος τού να δηλώνεις ανοιχτά την ιδεολογία σου, κυκλοφορείς άνετα σε κάθε περιβάλλον, συγχρωτιζόμενος με τους πάντες (η κοινωνικότητα έχει πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα!), και δηλώνοντας "ευαισθητοποιημένος πολίτης", "κριτικό πνεύμα", άνθρωπος "της αριστεράς", "προοδευτικός", ή τίποτε απολύτως, γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι μιλάς από θέση ηθικής ισχύος. Στο κάτω-κάτω, δεν είσαι κομμουνιστής --ή μάλλον είσαι και αυτό, αλλά στον ιδανικό κόσμο που έχεις ήδη ολοκληρώσει μες στο μυαλό σου, εκεί που μόνο εσύθα είσαι κομμουνιστής-- και κανείς δεν δικαιούται να σου ζητά λογαριασμό για το τι είσαι.





Βίλχελμ Ράϊχ: " Άκου ανθρωπάκο"


«Δε σʼαγαπούν ανθρωπάκο, σε περιφρονούν, επειδή περιφρονείς τον εαυτό του. Σε ξέρουν απʼ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σʼ ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σʼ εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους.



Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ουρά έξω από εκλογικό τμήμα. Κοιτάξτε προσεκτικά τη φωτογραφία. Τι λείπει από τη σειρά αναμονής των ψηφοφόρων;...

Αναδημοσίευση απο Μηχανή του Χρόνου


ekloges-1934

Το 1934 είχαμε δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και αυτή, χαρακτηρίστηκε κρίσιμη. 



Εξόριστοι στο "νησί του θανάτου"!

ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ, ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ!

ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ!


του Δημήτρη Δαμασκηνού,
εκπαιδευτικού Δ.Ε. – ιστορικού,


Ήταν 30 του Μάη του 1933, όταν είδε το φως της δημοσιότητας η δραματική έκκληση των 30 εξόριστων κομμουνιστών της Γαύδου, με την οποία ζητούσαν από τους εργαζόμενους –πέρα από την άμεση οικονομική ενίσχυση τους, για να μην πεθάνουν από τις αρρώστιες και την πείνα– ν’ αγωνιστούν μαζί τους για την κατάργηση της Γαύδου ως τόπου εξορίας, για τη γενική αμνηστία στους φυλακισμένους! 



Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Αντιναζιστικό βίντεο απο τη Ντόρτμουντ



Η φιναλίστ του γερμανικού Κυπέλλου και κάτοχος του Σούπερ Καπ Μπορούσια Ντόρτμουντ δημοσίευσε στο site της ομάδας ένα πολύ ωραίο αντιναζιστικό βίντεο.