Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Widgets

Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας



Με δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο νέος υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου (φωτ.), κάνει λόγο για «συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου».
Εκτός από την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της πε
ριουσίας, που κυριάρχησε και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου έθιξε και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 


  • Μητροπολιτικές αντιδράσεις
Προεκλογικά οι παρασκηνιακές συζητήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας σχετικά με το φλέγον θέμα, τροφοδοτούνταν από τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.
«Μη βάζετε τα χέρια σας στη φωτιά, θα καείτε» είχε δηλώσει με έμφαση ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (φωτ.).
«Μη ματαιοπονείτε, δεν γίνεται τίποτα» επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι από τη Βουλή έχει ήδη ψηφιστεί νόμος για την ρύθμιση του θέματος.
Στο παρελθόν έχει τεθεί ξανά
υπό εξέταση η εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, όταν ο Αντώνης Τρίτσης, ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, έφερε και ψήφισε η Βουλή τον περιβόητο Ν. 1700/87.

Σίγουρα το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από το θέμα της σχέσης Κράτους-Εκκλησίας. Η ιστορία με την εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι καινούργια, ξεκινά, ήδη, από το 1829. Ποιό είναι όμως το μέγεθος αυτής της περιουσίας και ποιά τα οφέλη από την πιθανολογούμενη ''ιερή'' φορολόγηση;


  • Αμύθητη η εκκλησιατική περιουσία
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" (8/5/99), πάνω από 1.300.000 στρέμματα ελληνικής γης βρίσκονται, επισήμως, στην κατοχή της εκκλησίας. Επιπλέον σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" (Φεβρουάριος 2000) αναφέρεται ότι η εκκλησία έχει στην κατοχή της

Μετοχές Εθνικής Τράπεζας - 2.200.000 δρχ
Ποσοστό μετοχικ
ού κεφαλαίου - 1,8%
Διαθέσιμα, καταθέσεις - 5 δισ. δρχ.

Τίτλοι Δημοσίου - 2,5 δισ. δρχ.

Ενοίκια από οικήματα - 1,9 δισ. δρχ.


Μόνο στην Αθήνα τα κτίρια που ανήκουν στην εκκλησία και ενοικιάζονται ανέρχονται στα 345, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τα 100. Επίσης η εκκλησία κατέχει συγκρότημα 24 κατοικιών στη Βουλιαγμένη, κτίριο 24 γραφείων στον Πειραιά, μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα.
Μάλιστα το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα της Εκκλησίας έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 13 εκατομμύρια από αυτά μπήκαν στο ταμείο της από τα ενοίκια που εισπράττε
ι. Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά άλλες εκτάσεις της Εκκλησίας, τη λεγόμενη μοναστηριακή περιουσία, η οποία έως σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταμετρηθεί. Παλαιότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν πως η έκταση φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις, 189.000 γεωργικές και περίπου 400.000 που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.


  • Τι θα αποφέρει η ''ιερή'' φορολόγηση
Σήμερα το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των πολλών φοροαπαλλαγών που ισχύουν για την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας. Μια από τις φοροαπαλλαγές είναι ότι από το 2004 έως το 2008 καταργήθηκε σταδιακά ο φόρος 10% που πλήρωναν τα μοναστήρια και οι μητροπόλεις για τα εισοδήματα που εισέπρατταν από ενοίκια. Επιπρόσθετα από το 2005 η εκκλησία έχει απαλλαχθεί (με τον Νόμο 3427/2005) από το τέλος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων ενώ ήδη από το 1997 καταργήθηκε ο φόρος 35% επί των συνολικών εσόδων (από το παγκάρι) που πλήρωναν οι ναοί.
Μάλιστα τα πι
ο προσοδοφόρα ακίνητα της Εκκλησίας είναι μεταξύ άλλων:

- Το κτίριο που στεγάζει το Υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο εισπράττει
460.000 ευρώ /έτος και

- Το Ξενοδοχεί
ο Ηλέκτρα από το οποίο εισπράττει 1.000.000 ευρώ /έτος

Σημειώνεται ακόμα ότι έως το 2006 έμπαιναν στο «ταμείο» της Εκκλησίας περίπου 790.000 ευρώ τον χρόνο από το ενοίκιο που έπαιρνε από το υπουργείο Παιδείας για το ακίνητό της στην οδό Μητροπόλεως. Όμως μέχρι σήμερα παραμένει ξενοίκιαστο.

(πηγή Ελευθερο
τυπία)





Θα μπορούσαμε να πούμε ό,τι είναι τουλάχιστον ασυμβίβαστη η χριστιανική διδασκαλία με την εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση του ονόματος του Ναζωραίου και της διδασκαλίας του. Δεν μπορεί να έχει καμία σχέση ο πολίτης, είτε πιστός είτε όχι, με αυτή την ''τσιφλικάδικη'' νοοτροπία. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από τον εργαζόμενο η ''απόκτηση φορολογικής συνείδησης'' όταν το χέρι δεν φτάνει στην βαθιά και γεμάτη τσέπη της εκκλησίας.
Είναι καιρός να απαλλοτριωθούν τώρα τα εκκλησιαστικά τσιφλίκια χωρίς αποζημίωση και να εθνικοποιηθεί η ακίνητη και χρηματιστηριακή περιουσία της εκκλησίας και να δοθούν αντίστοιχα στους φτωχούς καλλιεργητές γης και για την ανακούφιση των ανέργων, άστεγων και των φτωχών που όλο και πληθαίνουν στις μέρες μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...