Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Widgets

Τι σημαίνει η έννοια «πάγωμα» στα σημερινά οικονομικά δεδομένα


Η έννοια πάγωμα, σύμφωνα με το λεξικό, είναι η ενέργεια και το αποτέλεσμα του παγώνω, η στερεοποίηση του υγρού από ψύξη. Γιατί όμως «παγώνουν» όλοι στο άκουσμα της λέξης «πάγωμα»;

Σύμφωνα με τα σημερινά κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα, η έννοια «πάγωμα», ορίζει την συντήρηση, την παραμονή σε ένα καθορισμένο status quo, την παγίωση και αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς όρους.

Αναφερόμαστε στο «πάγωμα» των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων και στον αντίποδα στο «πάγωμα» των τελών και των φόρων ή των τιμών εμπορικών προϊόντων και εννοούμε την καθήλωση και την μη-άυξηση τους και τη στασιμότητα ή την παύση έργου, διαλόγου, εργασιών. Όταν για παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομίας ανακοινώνει το πάγωμα των προσλήψεων, σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους που είναι εργασιακά ενεργοί και στους συνταξιούχους ή εκείνους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

Η έννοια «πάγωμα» σήμερα, έχει να κάνει κυρίως με την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της οικονομίας ενός τόπου. Μια λέξη με πολιτικό κόστος για την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και οικονομικό που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος παρά το ότι κατά βάση, αφορά το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών με απώτερο στόχο την αναδιανομή του πλούτου. Συχνά, συνδυάζεται με μια ακόμα λέξη που προκαλεί ρίγη, στα ασθενέστερα (οικονομικά) και όχι μόνο κοινωνικά στρώματα, αυτή της λιτότητας.

Όταν μιλάμε για «πάγωμα» λοιπόν, εισερχόμαστε στο γενικότερο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής που αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κοινωνικά, φορολογικά, οικονομικά κριτήρια με βάση τα οποία θα κριθεί το αν και ποιοι μισθοί θα παγώσουν, σε ποιούς τομείς θα παγώσουν οι προσλήψεις, σε ποιά κατηγορία προϊόντων θα παγώσουν οι τιμές. Σε διαφορετική περίπτωση, καλώντας «τους ίδιους και τους ίδιους να βγάλουν το φίδι από τη δημοσιονομική τρύπα», έχουμε να κάνουμε με μεροληπτική πολιτική, κοινώς συναντάμε, το κλισέ μεν αληθινό δε, να γίνεται ο φτωχός φτωχότερος και ο πλούσιος πλουσιότερος.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...