“Μας αρέσει να ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας”, δηλώνει ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Δήμου σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, που αναδημοσιεύεται στο “Βήμα”. Και συνεχίζει: “Αν διαβάσετε τον “Αλέξη Ζορμπά””, θα δείτε αυτή την όρεξη για ζωή: θέλουμε να τα έχουμε όλα, να τα απολαμβάνουμε όλα. Το χαρακτηριστικό της υπερβολής συνδέεται στενά με εκείνο της απώθησης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα της δημοκρατίας, αλλά και της τραγωδίας. Και ο τραγικός ήρωας είναι ο άνθρωπος ο οποίος υπερβάλλει και παραβιάζει την παγκόσμια τάξη”.
Φαίνεται ότι ο Έλληνας ονειρευόταν να γίνει ένας μικρός Πέτρος Κωστόπουλος. Ο Έλληνας τα ήθελε όλα: και διακοπές στη Μύκονο και σκι στον Παρνασσό και σπιτάκι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπως η Βίκυ και ο Άκης (τυπικά δείγματα Ελλήνων και αυτοί).
Ούτε μια φορά στη συνέντευξη δεν αναφέρονται στη συνέντευξη τα λουκέτα, η ανεργία ή η καθιέρωση του μισθού των 400 ευρώ ή ο εξευτελισμός της δημόσιας υγείας ή οι συντάξεις πείνας, οι λόγοι δηλαδή που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου. Ένα αποτέλεσμα που, κατά τη γνώμη του συγγραφέα, έχει σχέση με το συναίσθημα, με το γεγονός ότι δεν σκεφτόμαστε μόνο με το μυαλό και με τη λογική, αλλά και με το θυμικό. Επιπλέον, “μας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας”.
Με λίγα λόγια, η πικρή καθημερινή πείρα της πλειονότητας του λαού μεταφράζεται σε παιδιάστικη συναισθηματική αντίδραση.
Η θεωρία του “Έλληνα ασθενή” ή της άρρωστης δημοκρατίας (“ασθενή έχουμε, εις τον γύψο τον βάλαμε”) , την οποία χρησιμοποίησε και ο πρωθυπουργός της χούντας, επανέρχεται με νέα μορφή. Ο Ν. Δήμου δεν μιλά για γύψο, αλά για την ανάγκη της ψυχοθεραπείας, της επαναφοράς της λογικής: “Προσπαθώς συνεχώς να εξηγήσω στους συμπατριώτες μου γιατί δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον τους το να χάσουμε το ευρώ. Σαν ψυχαναλυτής συμβουλεύω τον έλληνα ασθενή να δει αυτή τη φορά τα πράγματα πολύ ορθολογικά”. Και όταν τον ρωτούν πόσο θα διαρκέσει αυτή η θεραπεία, απαντά:
“Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Αν αντιδράσει πολύ ελληνικά, τότε δεν θα έλθει καν στη δεύτερη θεραπευτική συνεδρία”.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ