Τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη δεν κερδίζουν μόνο εκλογικό έδαφος. Ο ρόλος τους στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο έχει αναβαθμισθεί και όχι σπάνια συμμετέχουν πια ενεργά και σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Η σημερινή Ακροδεξιά της Ευρώπης εμφανίζεται εκμοντερνισμένη και φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα μη προνομιούχα στρώματα, τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται.
Η γαλλική εφημερίδα «Figaro» παρουσιάζει τον ακροδεξιό χάρτη της Ευρώπης.
Λετονία
Το ακροδεξιό κόμμα «Όλα για τη Λετονία» προήλθε από τον συνασπισμό δυο συντηρητικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2010 και εξασφάλισε ποσοστό 7,6%.
Λιθουανία
Το εθνικό-λαϊκιστικό κόμμα «Τάξη και Δικαιοσύνη», με επικεφαλής τον Rolandas Paksas κέρδισε την προεδρία το 2003 και πήρε ποσοστό 12,7% στις βουλευτικές εκλογές του 2008. Έχει εκλέξει 15 ακροδεξιούς βουλευτές στους 141.
Νορβηγία
Με ποσοστό 23% το «Κόμμα της Προόδου» είναι σήμερα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας. Είναι λαϊκιστικό κόμμα, κατά των μεταναστών και είχε για ένα διάστημα μέλος του τον δολοφόνο Αντερς Μπρέιβικ. Εχασε ωστόσο στις δημοτικές εκλογές πέρυσι τον Ιούλιο, μετά τις μαζικές δολοφονίες του Μπρέιβικ. Έχει εκλέξει 41 βουλευτές στους 169.
Φινλανδία
Το κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί πήρε ποσοστό 19% στις εκλογές που διεξήχθησαν στον Απρίλιο του 2011. Είναι κόμμα ευρωσκεπτικιστικό και τάσσεται κατά της παροχής οικονομικής βοήθειας για τη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Δανία
Το ακροδεξιό κόμμα του Λαού της Δανίας κέρδισε ποσοστό 14% το 2011. Οπως και τα άλλα ακροδεξιά κόμματα των σκανδιναβικών χωρών τάσσεται υπέρ μιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Χωρίς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση στήριξε από το 2001 έως το 2011 τη δεξιά κυβέρνηση ζητώντας πολιτικά ανταλλάγματα, όπως η ενίσχυση των μέτρων κατά των μεταναστών.
Βουλγαρία
Το ακροδεξιό κόμμα Ataka «γεννήθηκε» το 2005. Είναι κατά της «τσιγγανοποίησης» και της «τουρκοποίησης» της Βουλγαρίας.
Ιταλία
Η Λέγκα του Βορρά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2008 κέρδισε το καλύτερο ποσοστό (8%) που πήρε ποτέ στην ιστορία της.
Ουγγαρία
Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik υπερασπίζεται τις αξίες της θρησκείας, της οικογένειας και της τάξης. Το ντεμπούτο του στο κοινοβούλιο της χώρας έγινε στις εκλογές του 2010. Το κόμμα επέσπασε το 16%.
Αυστρία
Το FPO είναι ένα ακροδεξιό κόμμα νοσταλγών του 3ου Ράιχ και θεωρείται φαβορί στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Ελβετία
Η Δημοκρατική Ενωση του Κέντρου, λαικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, με επικεφαλής τον Τόνι Μπράνερ και είναι η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας.
Γαλλία
Δυο βουλευτές εξέλεξε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) στη Γαλλία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ύστερα από 24 χρόνια εκτός Βουλής (η τελευταία φορά που εξέλεξε βουλευτές ήταν στις ενδιάμεσες εκλογές του 1986, για να τους χάσει όλους μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις εκλογές του 1988). Η 22χρονη εγγονή του ιδρυτή του κόμματος είναι πλέον η βουλευτής της Βοκλύζ στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας.
Βέλγιο
Με ποσοστό 12% τον Ιούνιο του 2010, το Vlaams Belang έχασε τις δυνάμεις που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2004 (24%). Αυτό το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα υπερασπίζεται τη διάσπαση του Βελγίου και την εκδίωξη των μεταναστών.
Ολλανδία
Με ποσοστό 16% και 24 έδρε το Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders, με ευρωσκεπτικιστικό και ισλαμοφοβικό πρόγραμμα, σάρωσε στις εκλογές του Ιούνιου του 2010 με ποσοστό 16% και 24 έδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ