Η ιστοσελίδα greek-fun.com αποτελούσε, μέχρι πρότινος, έναν από τους πολλούς δικτυακούς τόπους που παρείχε πρόσβαση σε πειρατικό οπτικοακουστικό υλικό. Η σύλληψη ενός εκ των διαχειριστών της σελίδας και το κλείσιμο πολλών παρόμοιων σελίδων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο.
Η πρώτη ιστοσελίδα που σταμάτησε να λειτουργεί στο Διαδίκτυο μετά τις εισαγγελικές παρεμβάσεις είναι το greek-fun.com, αλλά εκτιμάται ότι μια σειρά άλλων ιστοσελίδων που απευθύνονται στο ίδιο κοινό και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, έχουν κατεβάσει ρολά. Μέχρι πρόσφατα η χώρα δεν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ., ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία κ.λπ.). Μάλιστα στη Σουηδία είναι ιδιαίτερα γνωστή η υπόθεση της καταδίκης των ιδρυτών του PirateBay από την οποία προέκυψε και πολιτικό κόμμα, όλων όσων θέλουν ανοιχτή την ανταλλαγή αρχείων στο Διαδίκτυο.
- H ΕΠΟΕ και η μήνυση
Αρχικά η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), υπέβαλε μήνυση κατά των διαχειριστών του site, κατηγορώντας τους ότι συγκέντρωναν με δικιά τους πρωτοβουλία, παράνομα και χωρίς τη συναίνεση των δικαιούχων εταιρειών μελών της ΕΠΟΕ, links τα οποία παρέπεμπαν σε οπτικοακουστικά έργα πάσης φύσεως. Ακόμη κατηγορούνται ότι μεσολαβούσαν ώστε να καθίστανται προσιτά στο κοινό, μέσω της σελίδας τους και με αυτό τον τρόπο προέτρεπαν τρίτους να παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ακόμη αναφέρεται ότι ο αριθμός των χρηστών μελών της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ανέρχεται σε 285.000.
Eπισημαίνεται παραπέρα ότι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα www.greekfun.com και μέσω του forum αυτής υπήρχαν προς διάθεση 14.000 οπτικοακουστικά έργα εκ των οποίων 5.500 περίπου ανήκαν σε εταιρείες μέλη της EΠΟΕ.
Περαιτέρω από την έρευνα προέκυψε ότι η παράνομη διακίνηση ή και ανταλλαγή των 14.000 οπτικοακουστικών έργων συντελέστηκε περίπου 200.000 φορές εκ των οποίων 90.000 φορές περίπου αφορούσαν σε οπτικοακουστικά έργα, όπου τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες μέλη της ΕΠΟΕ. Σύμφωνα με την ΕΠΟΕ, η οικονομική ζημία που υπέστη από το συγκεκριμένο site, ανέρχεται στο ποσό του 1.800.000€.
- Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη
Ο κ. Πετσίνης, εκπρόσωπος της ΕΠΟΕ, επεσήμανε ότι από την έρευνα που έγινε στον επίμαχο ιστοχώρο, η διαχείριση αυτού γινόταν από τρία άτομα με τα ψευδώνυμα "Εvi", "Lionheart" και "Μat". Για τον διαχειριστή με το ψευδώνυμο "Εvi" η ΕΠΟΕ δεν κατόρθωσε να συλλέξει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που αφορά την ταυτότητα του. Για τον διαχειριστή με το ψευδώνυμο "Lionheart" διαπιστώθηκε ότι στο προφίλ που έχει καταχωρημένο αναφέρει ότι είναι γεννημένος στη Ρόδο το 1977 και στην ίδια σελίδα είχε έναν σύνδεσμο (link) που παραπέμπει στην ιστοσελίδα που διατηρεί στον ιστοχώρο Facebook.
Ακολουθώντας τα χνάρια του "Lionheart" στο προφίλ του στο Facebook, ανακάλυψαν τον Μ. Ζ. του Κ. 32 ετών, πατέρα 2 παιδιών, κάτοικο Ρόδου, ιδιωτικό υπάλληλο ο οποίος δήλωνε διαχειριστής του greek-fun.com και συνελήφθη από την υποδιεύθυνση ασφαλείας της Ρόδου.
Ακόμα αναζητείται ο διαχειριστής "Mat" ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές (...και το Facebook ), είναι ένας 23χρονος φοιτητής.
Ακόμα αναζητείται ο διαχειριστής "Mat" ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές (...και το Facebook ), είναι ένας 23χρονος φοιτητής.
Το τι μέλλει γενέσθαι την επαύριο, στον χώρο της πειρατείας και κατ'επέκταση σε ολόκληρο τον διαδικτυακό κόσμο παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του GR-IX (Greek Internet Exchange) η κίνηση στο Διαδίκτυο έχει μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 50% έως 66% ανάλογα με την ώρα της ημέρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, από περίπου 25 Gbit δεδομένων που διακινούνταν ανά δευτερόλεπτο στο ελληνικό Διαδίκτυο (στην καλύτερη περίπτωση), η κίνηση έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 10 Gbit (στην καλύτερη περίπτωση). Κάθε Gbit είναι το ισοδύναμο των 3 δισ. χαρακτήρων (περίπου 500 εκατ. λέξεις ή 100 εκατ. σελίδες κειμένου Α4).
Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την ουσία των πνευματικών δικαιωμάτων και της διακίνησης των έργων. Ποιοί εκμεταλλεύονται και υπερασπίζονται αυτά τα δικαιώματα; Είναι σαφές το νομικό πλαίσιο γύρω από την εκμετάλλευσή τους; Πόσο εύκολα κρίνεται το κατά πόσο ηθικό ή ανήθικο, είναι το να αποκτάς δωρεάν άρα και παράνομα ένα έργο που υπόκειται στις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας; Κατά πόσο θίγονται τα συμφέροντα του δημιουργού και των συντελεστών, των βιομηχανιών και των εταιρειών προώθησης;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε εδώ