Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Widgets

Tim Worstall: Πραγματική Λύση για την Ελλάδα: Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα


Σας μεταφέρουμε μεταφρασμένο το κέιμενο του Tim Worstall που δημοσιεύτηκε στο Forbes στις 26/10. Τα σχόλια δικά σας.

Υπάρχει, μια όχι και τόσο αστεία φήμη που περιφέρεται στις αγορές αυτή τη στιγμή. Ό,τι η πραγματική λύση στο Ελληνικό πρόβλημα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αντί να προσπαθεί η Γερμανία να χρηματοδοτεί το Ελληνικό χρέος, θα έπρεπε να προωθήσουν ένα τέτοιο πραξικόπημα:
Ο λόγος είναι ό,τι μια στρατιωτική δικτατορία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως εάν υπήρχε ένα τέτοιο πραξικόπημα στην Ελλάδα, θα έπρεπε να φύγει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόβλημα στην οικονομία της θα ήταν πλέον το πρόβλημα κάποιου άλλου.
Αυτό που είναι λυπηρό, ή πικρό εάν προτιμάτε, για το αστείο, είναι το ό,τι εάν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα μιας στρατιωτικής δικτατορίας, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση στην Ελληνική συμφορά. Αυτοί δεν μπορούν, κάτω από τις συνθήκες, να πληρώσουν τα τρέχοντα χρέη οπότε θα πρέπει να χρεωκοπήσουν. Όμως η χρεωκοπία από μόνη της δεν λύνει το κύριο πρόβλημα, το οποίο είναι ό,τι οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι σε μια νομισματική ένωση που κάνει το εργατικό δυναμικό τους θλιβερά μη ανταγωνιστικό.
Πράγμα που σημαίνει με τη σειρά του ότι οι Ελληνικοί μισθοί, το Ελληνικό επίπεδο ζωής, πρέπει να χαμηλώσουν ώστε να κάνουν το εργατικό δυναμικό πιο ανταγωνιστικό. Ή, εάν προτιμάτε, η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, πρέπει να ανέβει δυνατά και γρήγορα. Κάθε μονοπάτι είναι εξαιρετικά δύσκολο και οδυνηρό. Η τρίτη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα είναι να αφήσει την νομισματική ένωση και να επιστρέψει στη Δραχμή υποτιμώντας τη.
Ωστόσο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, η έξοδος μιας χώρας-μέλους της από την νομισματική ένωση, θα θεωρούνταν συγκλονιστική ήττα για το Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Το στρατιωτικό πραξικόπημα θα επέτρεπε στην Ελλάδα (αγνοώντας την μικρή λεπτομέρεια ό,τι πρόκειται για πραξικόπημα), να βρεί έναν λιγότερο οδυνηρό τρόπο να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της: χρεωκοπία και έξοδος από το ευρώ.
Το ό,τι είμαστε σε θέση να αστειευόμαστε για τόσο τρομερά πράγματα όπως το στρατιωτικό πραξικόπημα, δείχνει σε μεγάλο βαθμό το πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η πολιτική στην Ευρώπη. Κανένας δε θέλει να μιλήσει πραγματικά για μια δικτατορία σαν λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, αλλά αυτό συμβαίνει στο τρέχων σύστημα: είμαστε περιορισμένοι στο να δούμε την απλή λογική λύση στα σοβαρά.

Το αυθεντικό θα το βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.forbes.com/sites/timworstall/2011/10/26/the-real-greek-solution-a-military-coup/




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...