Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Widgets

Η μεγάλη αποχώρηση του Προέδρου από την παρέλαση και οι βασιλικές αυταπάτες

Με αφορμή τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρεί κακήν κακώς από το "θρόνο" που του είχαν στήσει στο βάθρο των επισήμων. Ακολούθησαν οι δακρύβρεχτες δηλώσεις του και τα παπαγαλάκια στα παράθυρα να μας μιλάνε για προσβολή των θεσμών και ασέβεια στο πρόσωπο του Κάρολου. Λοιπόν για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, κύριε Πρόεδρε.

Είναι γνωστό ό,τι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα είναι αρκετά περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν, και κυρίως μετά την αναθεώρηση του συντάγματος του 1986. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, με την προσυπογραφή του αρμοδίου υπουργού, η σύνταξη διαγγελμάτων, ο διορισμός πρωθυπουργού, η ανάθεση διερευνητικής εντολής, η διάλυση της βουλής, η αναπομπή νομοσχεδίου, ο διορισμός του προσωπικού της προεδρίας κ.α. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση άρνησης υπογραφής διατάγματος λόγω διαφωνίας του με την κυβέρνηση, είναι αναγκασμένος αφού πρώτα συζητήσει με την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Για τις πράξεις του ο Πρόεδρος ευθύνεται ποινικά μόνο για αυτές που εμπεριέχουν εσχάτη προδοσία ή παραβίαση με πρόθεση του Συντάγματος (άρθρο 49). Για άλλα αδικήματα, που δεν σχετίζονται με τις πράξεις του ως Πρόεδρος, η δίωξη αναστέλλεται μέχρι την λήξη της θητείας του.

Θεμέλιο του πολιτεύματος μας σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος, είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται να υπερασπίζει την ακεραιότητα της χώρας και να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του λαού.

Εδώ και δύο χρόνια κύριε Πρόεδρε, ασκείται στη χώρα μια πολιτική δίχως λαϊκή νομιμοποίηση από μια κυβέρνηση που απέσπασε την ψήφο του Ελληνικού λαού τάσσοντας άλλα και πράττοντας τα ακριβώς αντίθετα. Μια κυβέρνηση που περιφρονεί τη λαϊκή κυριαρχία και νομοθετεί αντισυνταγματικά στηριζόμενη σε 153 βουλευτές, τις δυνάμεις καταστολής, τα συμφέροντα των εταίρων μας και τα φιλοκυβερνητικά media.

Δεν είναι δυνατόν να απαιτείτε θεσμικό σεβασμό όταν ο ίδιος σιωπούσατε στην ασέβεια των ίδιων θεσμών εις βάρος του κυρίαρχου (σύμφωνα με το Σύνταγμα) λαού. Δεν είπατε λέξη για το "διεφθαρμένο" και "τεμπέλη" λαό. Δεν υπερασπιστήκατε σε καμία στιγμή το Σύνταγμα το οποίο εσείς έχετε ορκιστεί να υπηρετείτε και δεν σεβαστήκατε τη λαϊκή βούληση. Ο πολιτικός σας λόγος, στην καλύτερη των περιπτώσεων περιορίζεται κάθε τόσο σε συναινέσεις και συμβουλές, του τύπου "συνιστώ ψυχραιμία σε όλους". Ακόμα και στην τελευταία τοποθέτησή σας πριν αποχωρήσετε από το βάθρο των επισήμων, βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση δηλώνοντας "Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που με βάση το Σύνταγμα, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;"

Πέρα όμως από τα ρηχά νερά στα οποία κολυμπάνε οι απανταχού δήθεν φανατικοί τιμητές του Συντάγματος, πέρα από τους κενούς νομικισμούς και τις θεωρίες περί δικαίου, μας είπατε ό,τι είναι ντροπή οι αποδοκιμασίες στο πρόσωπό σας και μας υπενθυμίσατε με βουρκωμένα μάτια ό,τι πολεμήσατε για την πατρίδα. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς της γενιάς σας. Όμως η ιστορία γράφει συνεχώς και είναι απαιτητική και αδέκαστη.

Αγαπητέ Πρόεδρε, ναι είναι ντροπή η ισοπεδωτική απαξίωση της πολιτικής, είναι ντροπή οι περιφερόμενες μούντζες και οι λαϊκίστικες εξάρσεις που απαιτούν λιθοβολισμούς και κρεμάλες, που στρέφονται αποκλειστικά κατά προσώπων την ίδια στιγμή που αγνοούν επιδεικτικά τους στοιχειώδεις όρους της καταστροφικής πολιτικής που ασκούν φορείς και θεσμοί εδώ και δεκαετίες, με την ανοχή ή όχι, του "κυρίαρχου λαού".

Ντροπή ωστόσο είναι να απολαμβάνετε ετήσια χορηγία και έξοδα παράστασης της τάξης των 447.600 ευρώ, τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός θυσιάζεται μαζί με τις επόμενες γενιές στο βωμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ντροπή είναι το να μη σέβεστε τον όρκο που δώσατε πριν από λίγα χρόνια. Ντροπή είναι το να μην αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας. Ντροπή είναι το να μην αντιλαμβάνεστε ή να μη θέλετε να αντιληφθείτε τους λόγους για τους οποίους ο λαός εξέφρασε έντονα την αποδοκιμασία του στο πρόσωπό σας, που σαν σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα τον καλεί να φάει παντεσπάνι την ώρα που το ψωμί τελειώνει.

Κύριε Πρόεδρε, είστε ο αρχηγός του κράτους της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν είστε ούτε μονάρχης, ούτε βασιλιάς τοποθετημένος στο απυρόβλητο ελέω Θεού.


1 σχόλιο :



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...