Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Widgets

Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εκλογές


Κι εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση... τι κάνουμε; Εκλογές σε λίγες μέρες και η ίδια συζήτηση ακούγεται παντού. Τι να ψηφίσεις και γιατί;

Πριν απαντήσουμε όμως στο "τι να ψηφίσω" πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στάση που έχουμε απέναντι στην εκλογική διαδικασία. Τι σημαίνουν για μένα εκλογές; Τι προσδοκίες έχω απο το αποτέλεσμα της κάλπης; Ποιό αποτέλεσμα θα με ικανοποιούσε; Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εκλογές;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα λαμβάναμε πλήθως διαφορετικών απαντήσεων και θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, πέρα απο τα συνηθισμένα μαγειρέματα των δημοσκόπων για τον καταλληλότερο κι άλλες ιστορίες για αγρίους, να δούμε και μια ερώτηση σχετικά με τις πεποιθήσεις του κόσμου για τις εκλογές. Γιατί κάτι μου λέει ότι με την παραφιλολογία και την παραπολιτική, ξεχάσαμε την κοινή λογική που λέει ότι "αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες." 

Οι εκλογές για μένα είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση του υπάρχοντος συστήματος. Είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαίες για τη διατήρηση στην εξουσία αυτού που λέμε "άρχουσα τάξη". Πρώτον γιατί δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ενεργούς συμμετοχής του λαού στα κοινά, δεύτερον γιατί δημιουργούν στις προωθούμενες αποφάσεις μια επίφαση δημοκρατικότητας και τρίτον γιατί συμβολίζουν τη συναίνεση της κοινωνίας στην όποια χάραξη πολιτικής, ακόμα κι αν αυτή στρέφεται κατ'ουσίαν εναντίον της. Γι'αυτό και κάθε φορά που θα σου μειώνουν το μισθό εσύ θα ακούς "οι πολίτες μας ψήφισαν για να σώσουμε τη χώρα". 

Έχεις νομιμοποιήσει με την ψήφο σου, τη δυνατότητα του κράτους να δημεύσει το σπίτι που έχτισε με χίλιες δυό στερήσεις ο πατέρας σου επειδή δεν μπορείς να πληρώσεις την έκτακτη εισφορά. Έχεις νομιμοποιήσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Έχεις νομιμοποιήσει το 1.200.000 ανέργους, το πετσόκομα των μισθών, τις συντάξεις πείνας, τον εργασιακό μεσαίωνα, το ξεπούλημα του κοινωνικού πλούτου του τόπου σου, τις μίζες της Siemens, τα ακίνητα του κάθε Τσοχατζόπουλου, τους "απελευθερωτικούς" συμμαχικούς πολέμους και, και, και....

Οι εκλογές μπορούν και πρέπει να σηματοδοτήσουν κάτι διαφορετικό απο την απαιτούμενη -σε κάθε εκλογική αναμέτρηση- συναίνεση ευρύτερων τμημάτων του λαού. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αποδεσμευτεί από τα 2 κόμματα που ψήφιζε μέχρι πρότινος, δηλαδή τους κύριους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης τα τελευταία 30-40 χρόνια. Χωρίς όμως αυτή η αποδέσμευση να σημαίνει ότι έχουν αλλάξει και οι συσχετισμοί. Δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα όσο οι συνειδήσεις υποκύπτουν στους ελιγμούς που έχει τη δυνατότητα να κάνει η ευέλικτη αστική τάξη, αλλάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μάσκες και συνθήματα.


Κι αυτό ακριβώς μπορεί και πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών: Ο συμβολισμός της αλλαγής των κοινωνικών συσχετισμών, η αποδέσμευση από τη λογική του λιγότερο κακού και επιτέλους η εμφάνιση της προοπτικής ρήξης με την πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα και φαίνεται έτοιμη να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα .  

Το μήνυμα αυτών των εκλογών μπορεί και πρέπει να είναι διπλής ανάγνωσης: Πολιτικό και Ηθικό.



  • Πολιτικό γιατί:

Μπορεί να σηματοδοτήσει την ελπίδα ότι υπάρχει φορέας εναλλακτικής οργάνωσης της κοινωνίας. 

Μπορεί να επιβεβαιώσει τους φόβους του σημερινού status quo για αλλαγή πλεύσης στη συνείδηση ενός μεγάλου κομματιού επιμέρους κοινωνικών στρωμάτων που μέχρι πρότινος συναινούσαν σιωπηρά.

Μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις, οι οποίες μόνο να φοβίζουν δεν πρέπει όλους εκείνους που δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο, παρά μόνο τις αλυσίδες τους. 



  • Ηθικό γιατί:

Θα φανερώσουν τη νοητική κληρονομιά αυτού εδώ του λαού σε ό,τι αφορά την πολιτική αντίληψη και το μέγεθος της συνειδητοποίησης των μέχρι τώρα επιλογών του. 

Θα καταδείξουν αν και κατά πόσο ο κόσμος θα δικαιούται να συνεχίζει να γκρινιάζει για τα πάθη του. 


Οι εκλογές είναι απλά μια απο τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες και με αυτό το κριτήριο θα πάω εγώ τουλάχιστον στις κάλπες. Όχι γιατί τρέφω αυταπάτες ότι θα αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων, όπως καθησυχάζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης.
Αλλά γιατί μπορούν να δώσουν ώθηση πολιτική, ηθική και ψυχολογική για τους αγώνες που ξεκινάνε από την επόμενη κιόλας μέρα.   






11 σχόλια :

  1. Άστο καλό σου παλιόπαιδο. Με εκφράζεις απόλυτα με το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρτιος λόγος.Λογικά σκεπτόμενοι και με συνείδηση, αυτό είναι το επιδιωκόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν καταλάβει ο κόσμος ότι το πιστόλι που τον σημαδεύει είναι ψεύτικο, τότε θα αποκτήσουν ουσιαστικό νόημα οι εκλογές, μαζί με πολλά άλλα πράγματα.
    Ως τότε, καλό θα ήταν να ψηφίσουν, όσοι νομίζουν ότι μπορόυν να αλλάξουν κάτι, έστω και τα ποσοστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιάνεις το στίγμα της προεκλογικής ρευστότητας εύστοχα και καταδεικνύεις την (συνειδητή;) αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων...αλλά δυστυχώς οι νοοτροπίες δύσκολα αλλάζουν κι αν αλλάξουν τότε θα φανεί στην επόμενη γενιά...ως τότε λοιπόν επιμένουμε να πράττουμε αυτό που επιτάσσει η συνείδηση μας και απολαμβάνουμε τη γλυκιά μετριότητα που έλαχε στη γενιά μας...Η

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΓΕ!!!!!
    ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. +1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίος. Δεν σε πειράζει να το αναδημοσιεύσω, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εννοείται μπορεί να το αναδημοσιεύσει όποιος θέλει ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι σε λευκό/άκυρο/αποχή. Τσακίστε τα κόμματα εξουσίας. Για την οργάνωση του λαού και του εργατικού κινήματος, για την αντεπίθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύμφωνα με όλα αυτά που έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες στις 7 μαιου ολοι θα είμαστε πλούσιοι. Και θα είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου να ξεπεράσουμε την κρίση... Αχ ρε κούνια που μας κούναγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...