Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Widgets

Ο ρεαλισμός που σκοτώνει

Αναδημοσίευση από την "Κόντρα"

Είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν ότι ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει τώρα. Αυτός ο «ρεαλισμός του τώρα» είναι που φούσκωσε τόσο πολύ τα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλπιστα και για την ηγεσία του. Γι’ αυτό και η δήλωση Τσίπρα, τη βραδιά των εκλογών, έλεγε πως η ψήφος δεν ήταν στο κόμμα, αλλά στην πρόταση για «κυβέρνηση της Αριστεράς». Αλλο αν αυτή η πρώτη δήλωση στη συνέχεια ξεχάστηκε και η ψήφος έγινε ψήφος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων παραμένει άγνωστο).



Εδώ, όμως, δεν μας ενδιαφέρει η αισχρή προεκλογική φλυαρία και η καθημερινή πολιτική σπέκουλα των αδίστακτων ΣΥΡΙΖΑίων, αλλά εκείνο το επίπεδο κοινωνικής συνείδησης στο οποίο βρίσκουν έδαφος. Ο «ρεαλισμός του τώρα» είναι που μας ενδιαφέρει και δε θα διστάσουμε να πούμε πως πρόκειται για την πιο καθυστερημένη μορφή κοινωνικής συνείδησης, που αποτελείται από ένα κράμα ανάθεσης και χαμηλότατης απαιτητικότητας.

Η ανάθεση είναι προφανέστατη: περιμένουν από μια κυβέρνηση να τους λύσει τα προβλήματα. Οι ίδιοι περιορίζουν το δικό τους ρόλο σ’ αυτόν των ψηφοφόρων. Χτες υπήρξαν απεργοί, υπήρξαν «αγανακτισμένοι» στις πλατείες, σήμερα είναι απλώς ψηφοφόροι. Γι’ αυτό και το κάλεσμα των ΣΥΡΙΖΑίων συνδικαλιστών (με βοήθεια, ως συνήθως, από ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεριά) για εργατική πορεία την περασμένη Τρίτη, για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, έπεσε στο κενό και κατάφερε να μαζέψει μόνο μερικές εκατοντάδες «μυημένων» (τόση κοινωνική γείωση έχει το «ρεύμα της Αριστεράς»).

Οσο για την απαιτητικότητα, θυμίζει την… απαιτητικότητα εκείνου που θαλλασοπνίγεται και αναζητά σανίδα σωτηρίας στα… μαλλιά του. Οσοι έχουν καταλήξει στο «ρεαλισμό» του «ψηφίζω για να γίνει κάτι τώρα» αδυνατούν (συνήθως επειδή αρνούνται) να κάνουν στοιχειωδώς συνδυαστικές πολιτικές σκέψεις. Οχι μόνο ν’ αναρωτηθούν γιατί οι ΣΥΡΙΖΑίοι άρχισαν τις κωλοτούμπες από την επομένη των εκλογών, αλλά και να βάλουν κάτω τα δεδομένα και ν’ αναρωτηθούν τι δυνατότητες έχει μια αστική κυβέρνηση της καπιταλιστικής και εξαρτημένης Ελλάδας, όταν ούτε τον καπιταλισμό θέλει ν’ ανατρέψει ούτε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση να εξαλείψει.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο «ρεαλισμός του τώρα» δεν είναι παρά ένα είδος μυστικιστικής ελπίδας (όπως ακριβώς ο καλός χριστιανός πιστεύει ότι πεθαίνοντας θα πάει στον παράδεισο για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή), που μόνο στο ηθικό επίπεδο διαφέρει από το «ρεαλισμό» του Βενιζέλου, του Σαμαρά, του Πρετεντέρη και όλων των υπόλοιπων αστέρων της «εθνικής υπευθυνότητας». Εκείνος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτό το σκεπτικό δεν έχει συνείδηση της πράξης του, ενώ ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Πρετεντέρης και οι όμοιοί τους είναι συνειδητοί ψεύτες, λακέδες του κεφαλαίου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, η ηθική υπεροχή δεν έχει καμιά αξία. Το πολύ να οδηγήσει σε ένα παράσημο «απορίας».

Αναζητώντας το «τώρα» στις σημερινές συνθήκες οδηγείσαι στο τίποτα. Ταυτόχρονα, διευκολύνεις την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και τη σταθεροποίηση της αστικής πολιτικής, η οποία φορά νέες λαμπρές φορεσιές. Βοηθάς ν’ απλωθεί σύντομα ένα κύμα ακόμα πιο βαθιάς απογοήτευσης, μοιρολατρίας, παραίτησης.

Γι’ αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, η εμμονή στην αρχή της πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης. Είναι αυτή η αρχή που δημιουργεί το μόνο διακριτό πόλο.


Από την "Κόντρα"





9 σχόλια :

  1. Ώστε μας χαλάει το "ρεαλισμός του τώρα"; Το τώρα που αυτοκτονούν οι άνθρωποι και πουλιέται η Ελλάδα δεν είναι αρκετά καίριο για σένα; Μήπως πρέπει να "οριμάσουν οι συνθήκες;" Αυτά που λένε χρόνια οι "αγνοί" αριστεροί και κάθονται στα αυγά τους, αναπαυμένοι στον θρόνο της ιδεολογικής καθαρότητας;

    >ούτε τον καπιταλισμό θέλει ν’ ανατρέψει ούτε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση να εξαλείψει
    Έεεελα! δηλαδή θες να πεις ότι το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστικό κόμμα που δεν έχει σκοπό να ρίξει το σύστημα και να κάνει την επανάσταση;; (ΣΟΚ!) Μήπως περιγράφεις και το ΚΚΕ όμως; Τουλάχιστον έχει τα αρχίδια και ζητάει να αναλάβει τη κυβέρνηση και να τα βάλει με τις δυνάμεις του μνημονίου. Και ας μη ζητάει την ανατροπή του παγκόσμιου καπιταλισμού ή την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Δεν άκουσα τη Μέρκελ να λέει τίποτα για το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που τους έχει τρομοκρατήσει. Τώρα που το δίλημα είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ το να κρυβόμαστε πίσω από ιδεολογικούς τοίχους είναι ότι πιο ηλίθιο.

    >Βοηθάς ν’ απλωθεί σύντομα ένα κύμα ακόμα πιο βαθιάς απογοήτευσης, μοιρολατρίας, παραίτησης.
    Το οποίο είναι ακριβώς αυτό που κάνεις: "Δε βαριέσαι μωρέ.. πάλι αυτά τα αστικά κόμματα θα διαμοιράσουν τον πλούτο. Πότε επιτέλους θα επέλθει η παγκόσμια αταξική κοινωνία ώστε να δούμε και εμείς άσπρη μέρα.." Να σου απαντήσω: με αυτή τη στάση: ΠΟΤΕ!

    Όσο για το "άγνωστο" πρόγραμμα μπορείς να το βρεις εδώ:
    http://syrizavoiotias.blogspot.com/2012/05/blog-post_29.html
    Όπως και σε όλα τα ενημερωτικά μπλογκς κτλ (π.χ. http://www.protothema.gr/ekloges/article/?aid=200714). Και να πεις επίσης σε ποια σημεία διαφωνείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σου απαντήσω σε όσα βιάστηκες να καταλογίσεις.

    Πρώτον δεν μας χαλάει "ο ρεαλισμός του τώρα". Ακριβώς επειδή "αυτοκτονούν άνθρωποι και πουλιέται η Ελλάδα", ακριβώς επειδή υπάρχουν καίρια ζητήματα για τους εργαζόμενους και τον κοσμάκη δημιουργείται η δυνατότητα να "ωριμάσουν οι συνθήκες". Ποιές συνθήκες όμως και για ποιό πράγμα;;; Αυτό που έχει σημασία για τον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή καίγεται, δεν είναι η απλή άνοδος του εκλογικού ποσοστού ούτε η λογική της ανάθεσης αλλά το σταμάτημα της κατρακύλας των δικαιωμάτων και το πισωγύρισμα του επιπέδου της ανθρώπινης ζωής. Εκεί "μετριέται" η ιδεολογική καθαρότητα. Γιατί δεν νοείται αριστερά χωρίς ταξικό πρόσημο στον προσανατολισμό της. Αλλιώς θα βλέπουμε συνεχώς φαινόμενα σαν αυτό εδώ : http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/blog-post_4492.html

    Δεύτερον βάζεις τον εξής προβληματισμό πολύ βιαστικά, αποκαθιστώντας μόνος σου τον δικομματισμό που ένιωσε τριγμούς στις προηγούμενες εκλογές: "Τώρα που το δίλημα είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ το να κρυβόμαστε πίσω από ιδεολογικούς τοίχους είναι ότι πιο ηλίθιο." Για θυμίσου το δίλημα των τελευταίων δεκαετίων. Μήπως ήταν το ΠΑΣΟΚ του 2009 που θα μας γλύτωνε από τη βάρβαρη πολιτική της δεξιάς του Καραμανλή; Μήπως ήταν ο λαός που τόσες δεκαετίες, "δεν ξεχνούσε τι σημαίνει δεξιά"; Όχι φίλε μου, το δίλημα δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, το δίλημα είναι συμφέροντα εναντίον συμφερόντων, οργάνωση εναντίον ενός παθητικού, υπομονετικού, ανεκτικού και ηττοπαθούς λαϊκού κινήματος και εκεί κρίνεται πρώτα και κύρια η "αριστερά", μέσα στον κόσμο της εργασίας και τη γειτονιά και μετά οπουδήποτε αλλού. Απο ένα τέτοιο οργανωμένο κόσμο η Μέρκελ και η άρχουσα τάξη την οποία εκπροσωπούν επάξια τα κόμματα και οι πολιτικοί της, θα τρομοκρατηθούν πραγματικά.

    Τρίτον δε χρειάζεται να περιμένουμε την αταξική κοινωνία για να βάλουμε φρένο στην καταπάτηση θεμελιωδών κατακτημένων δικαιωμάτων. Η λογική του "δε βαριέσαι μωρέ, εγώ ψήφισα, ασ βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα με τις απεργίες και τα τρεξίματα" είναι αυτή που μας οδηγεί εκεί που μας οδηγεί σήμερα. Άσε που το ουτοπικό του πράγματος δε βρίσκεται στην παγκόσμια αταξική κοινωνία που περιγράφεις, αλλά στην πεποίθηση ότι η σοσιαλδημοκρατία μπορεί πραγματικά να τρομοκρατήσει το κεφάλαιο.

    Πόσες φορές πρέπει να δεις το έργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πως θα γίνει άραγε "το σταμάτημα της κατρακύλας των δικαιωμάτων και το πισωγύρισμα του επιπέδου της ανθρώπινης ζωής"; Με ψήφο που;; Στο ΚΚΕ (αφού είπαν ότι δεν του ενδιαφέρει να κυβερνύσουν!); Σε εξωκοινοβουλευτική αριστερά (δηλαδή ψήφος στο πρώτο κόμμα βάσει εκλογικού νόμου);

      Ο αριστερός με ταξική συνείδηση ξέρει ότι με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ όντως θα βοηθήσει κάποια χιλιάδων εργαζομένων σε επίπεδο μισθών συντάξεων, θα ταρακουνήσει την Ευρώπη κτλ. Περισσότερο από τη ψήφο οπουδίποτε αλλού. Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κωλοτούμπες, έχει μαζέψει ένα σωρό ΠΑΣΟΚους κτλ. Το ψευτο-επαναστατικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ είναι χίλιες φορές καλύτερο από τον ατόφιο δογματισμό αριστερών παρατάξεων που τρέμουν μόνο και μόνο στην ιδέα να πάρουν στα χέρια τους τη καυτή πατάτα της εξουσίας. Και το να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι πιστεύεις 100% αυτά που λένε. Ψήφος τακτικής είναι μέσα σε έναν οίτως ή άλλως άθλιο εκλογικό νόμο.

      Ο δικομματισμός είναι κάτι το συστημικό. Δες και εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Duverger's_law Πάντα θα έχουμε δικομματισμό όταν έχουμε πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Και έχει μεγάλη σημασία ποιος είναι ο Α ή ο Β μεταξύ των δύο κομμάτων. Είναι δυνατόν να ταυτίζουμε το ΠΑΣΟΚ του χρηματιστηρίου, των ολυμπιακών και 2 μνημονίων με το.. ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο επειδή κονταροκτυπιούνται απέναντι στο ίδιο κόμμα;; Τον ίδιο κομματικό μηχανισμό και τις ίδες συνδέσεις με τραπεζίτες, κεφάλαιο κτλ έχει το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ;; Ή επειδή τα έκανε πλακάκια με της ΠΑΣΚΕ σε μία συνεδρίαση των εργαζοένων της ΔΕΗ τους ταυτίζουμε αυτούς τους δύο;

      "Απο ένα τέτοιο οργανωμένο κόσμο η Μέρκελ και η άρχουσα τάξη την οποία εκπροσωπούν επάξια τα κόμματα και οι πολιτικοί της, θα τρομοκρατηθούν πραγματικά. " Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις έναν χρονικό ορίζοντα πότε θα γίνει αυτό;; Γιατί σκοπός είναι οι εργαζόμενοι να έχουν μείνει ζωντανοί από τα μέτρα λιτότητας και της αυτοκτονίες ώστε να μπορέσουν πραγματικά να τρομοκρατήσουν τη Μέρκελ.

      Διαγραφή
  3. "Είναι δυνατόν να ταυτίζουμε το ΠΑΣΟΚ του χρηματιστηρίου, των ολυμπιακών και 2 μνημονίων με το.. ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο επειδή κονταροκτυπιούνται απέναντι στο ίδιο κόμμα;;"

    Το ΠΑΣΟΚ στις αρχές του ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικό απο το σημερινό Συριζα. Αφου όμως θες να πιστεψεις σε αυτη την ελπιδα, στηριξε συριζα μεχρι να απογοητευτεις επειδη θα πεινας ξανα, και να ψαξεις το επομενο αποκουμπι. παντως να οργανωθεις και να οργανωσεις την παλη σου δε σε βλεπω να το σκεφτεσαι, οπως και το μεγαλυτερο κομματι των μικροαστων αριστερουληδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού δεν το βλέπεις να το σκέφτομαι άρα δεν το κάνω κι'όλας..
      Τίποτε άλλο βλέπεις;

      Το ότι την επόμενη μέρα θα πεινάω το ξέρω είτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ είτε οτιδίποτε. Μιλάμε για αλλαγές στα πλαίσια των εκλογών, όχι για την έκβαση καμίας επανάστασης.

      Ο υπάρχων εκλογικός νόμος είναι η νομιμοποίηση της νοθείας. Μπορούμε να εκμεταλευτούμε αυτό το έκτρωμα για να κάνουμε ένα μικρό καλό στη κοινωνία. Στη κατάσταση που είναι ο λαός και το μικρό καλό έχει μεγάλη σημασία (άλλωστε έχεις ταξική συνείδηση και το ξέρεις αυτό). Εκτός αν πιστεύεις ότι κάνοντας το ποσοστό του ΚΚΕ από 8.1 στο 8.3 ή ψηφίζοντας εξωκοινοβουλευτική αριστερά κάνεις μεγαλύτερο καλό.

      Επίσης άλλο πως είμαι οργανωμένος στη δουλειά/γειτονιά κτλ και άλλο τι κάνω στη κάλπη. Όπως είναι τώρα η κάλπη δεν με αφήνει να εκφράσω την όποια ιδεολογία μου, αλλά υπάρχει μία σπάνια ιστορική συγκυρία να βγει ένα αριστερό κόμμα πρώτο. Και ας είναι υπερεφορμιστικό, νεοταξικό, με μέλη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ κτλ. Είναι καλύτερο από τη ΝΔ και αυτό φτάνει.

      Διαγραφή
  4. Φίλε ΣΥΡΙΖαίε είσαι από αυτούς που υποστηρίζουν πως πρέπει να μείνουμε στο ευρώ πάσει θυσία?
    Δεν θέλω να μπω σε συγκρίσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αλλά πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το πως ένα αριστερό κόμμα πουλάει στον λαό ότι "το σταμάτημα της κατρακύλας των δικαιωμάτων και το πισωγύρισμα του επιπέδου της ανθρώπινης ζωής" θα έρθουν απλά αν καταγγείλουμε το μνημόνιο και ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ νέα δανειακή σύμβαση. Γιατί απλά, αν κόψουμε δικό μας νόμισμα θα καταστραφούμε ε??? Ενώ με διαπραγμάτευση νέας δανειακής σύμβασης ξέρεις τι θα γίνει??? Η ετάιροι μας θα πούνε στον ΑΡΙΣΤΕΡΟ ηγέτη μας να κοινωνικοποίησει τα μέσα παραγωγής, να εκτοξεύσει το βασικό μισθό στα 1200 ευρώ, να αναδιανείμει τον πλούτο, να δικάσει τους προδότες....
    Αυτό δεν είναι αριστερά φίλε ΣΥΡΙΖαίε??? Οχι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ που δεν σας αρέσει. ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Πςςςς έγινα και ΣΥΡΙΖαίος. fuck yeah!

      Άντε να εξηγήσεις τώρα το ότι προτείνεις ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι έχεις και τατουάζ του Τσίπρα..

      Που λες, είμαι από αυτούς που λέω ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ και να γυρίσουμε στη δραχμή asap. Και για να γίνει αυτό πρέπει να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Σε μπέρδεψα ε; Καλώς ήλθες στη πολυπλοκότητα της σύγχρονης πολιτική σκηνής.

      Ποια είναι μεγαλύτερη πιθανότητα να φύγουμε από το ευρώ; (Α) με πρώτη ΝΔ/ (Β) με πρώτο ΣΥΡΙΖΑ / (Γ) Με ΚΚΕ στο 8.3453% ή με (Δ) ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 2.5% ?

      Αν πιστεύεις ότι τα Α και Β είναι ισοδύναμα τότε μπορούμε να σταματήσουμε τη κουβέντα εδώ. Αν όμως έχεις την ελάχιστη πολιτική νοημοσύνη να αντιληφθείς ότι το Β είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα τότε ρίξε ΣΥΡΙΖΑ και εσύ.

      Και μιας και μιλάμε για ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ.
      Ο σωστός κομμουνιστής ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ και με άλλες δυνάμεις για να φέρει εις πέρας τους σκοπούς του. Την γέφυρα του Γοργοπόταμου δεν την έριξε ο ΕΑΜ μόνος του. ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ με τους Άγγλους. Αν ήσουν εσύ θα έλεγες: Α πα πα εγώ είμαι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ δεν μπορώ να παίζω με παιδάκια από άλλους χώρους! Και οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούσαν ανενόχλητοι τη γέφυρα..

      Διαγραφή
    3. Έχεις απόλυτο δίκιο. Ο σωστός κομμουνιστής κάνει αυτό που λες.
      Ο σωστός ΣΥΡΙΖαίος τι κάνει? Εδώ θα σου απαντήσω εγώ, ή καλύτερα τα γεγονότα.
      Κάνει χειραψίες με Κατσέλλη, Καστανίδη.
      Δημιουργεί συμμαχίες με τα ξεπουλημένα συνδικαλιστικά όργανα του ΠΑΣΟΚ
      Υπογράφει με απίστευτη ευκολία συλλογικές συμβάσεις πείνας.
      Υπογράφει τη συνθήκη του Μάαστριχτ (150 μνημόνια πακέτο δηλαδή).

      Επίσης, σχετικά με αυτό που είπες για το ευρώ. Μας προτείνεις να ψηφίσουμε ένα κόμμα που μας λέει πως πρέπει να μείνουμε στο ευρώ πάσει θυσία, με σκόπο να βγούμε πιο έυκολα από το ευρώ! Εν τω μεταξύ, ο κος Τσίπρας εκατοντάδες φορές έχει επισημάνει ότι τα κόμματα του μνημονίου και η λιτότητα μας οδηγεί στη δραχμή. Εμένα δηλαδή που η άποψη μου είναι να γυρίσουμε στη δραχμή ASAP (όπως είπες κι εσύ), ο κος Τσίπρας μου προτείνει να ψηφίσω ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
      Όντως φίλε μου εδώ φαίνεται το μεγαλείο της πολυπλοκότητας της πολιτικής.

      Παρόλα αυτά, θεωρώ πως η πιο άμεση αλλάγή για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το να προσπαθείς να πείσεις τον κόσμο να ρίξει αρνητική ψήφο στην ΝΔ δεν είναι ορθό, τουλάχιστον για κάποιους που έχουν μια πολιτική άποψη.

      Διαγραφή



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...