Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Widgets

Με προσέλαβαν...τι σημαίνει η σύμβαση που υπογράφω;

Ξεψάχνισες τις εφημερίδες, ξεσήκωσες όλες τις αγγελίες του δικτύου,επικοινώνησες στα τηλέφωνα με κάθε καρυδιάς καρύδι, έκλεισες και έδωσες άπειρες συνεντεύξεις και κάποια στιγμή έφτασε η στιγμή της πρόσληψης. Συγχαρητήρια!
Ποιό είναι όμως το είδος εργασίας που προσφέρεις; Ποιές είναι οι αποδοχές σου; Μηνιαίες ή ημερομίσθιες; Ποιός είναι ο τόπος εργασίας;
Όλα αυτά περιγράφονται στη σύμβαση εργασίας που καλείσαι να υπογράψεις.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις ό,τι αν η πρόσληψή σου έχει γίνει με τον χαρακτηρισμό "εργάτης" και με τελείως διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που καλείσαι να κάνεις, να υποψιάζεσαι ό,τι στο πίσω μέρος του μυαλού του αφεντικού, είναι η πληρωμή με χαμηλότερο μισθό και με μικρότερη αποζημίωση απόλυσης από αυτόν που ορίζει η σύμβαση για τη δουλειά που κάνεις.
Οι εργάτες δικαιούνται σημαντικά χαμηλότερη αποζημίωση απόλυσης ενώ παίρνουν χαμηλότερο επίδομα ανεργίας απο τους υπαλλήλους. Πληρώνονται με ημερομίσθιο. Το επίδομα στην τριετή προϋπηρεσία είναι 5% έναντι του 10% των υπαλλήλων.
Γιαυτό να το προσέξεις και να θυμάσαι: Αν έχεις προσληφθεί σαν εργάτης αλλά απασχολείσαι σαν υπάλληλος, ο νόμος σε αναγνωρίζει σαν υπάλληλο και έχεις κάθε δικαίωμα να αντιδράσεις (περίμενε να κλείσεις πρώτα 2 μήνες στη δουλειά γιατί μέχρι την πάροδο των 2 μηνών η νομοθεσία δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στον νεοπροσληφθέντα).
Το γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσεις το τι είδους σύμβαση υπογράφεις νομίζω ήδη το κατάλαβες.
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα είδη σύμβασης εργασίας.



  • Η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και ανεξάρτητων υπηρεσιών

Σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υπάρχει όταν ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του σε συγκεκριμένο εργοδότη έναντι αμοιβής και δέχεται εντολές από αυτόν που καθορίζει τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο της εργασίας.
Σε αντίθετη περίπτωση συναντάμε τη σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών όπου ο εργαζόμενος καθορίζει μόνος του το χρόνο και τον τρόπο εκτέλεσης της εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση η αμοιβή δίνεται κατά κανόνα με την έκδοση του δελτίου παροχής υπηρεσιών απο τον "ελεύθερο επαγγελματία". Εννοείται ό,τι ο "ελεύθερος επαγγελματίας" δεν δικαιούται καμία παροχή όπως τα δώρα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης ή επίδομα ανεργίας αφού το κόστος της ασφάλισής του το αναλαμβάνει ο ίδιος.
Οπότε πρέπει να γνωρίζεις τα καθήκοντα και τα δικαιώματα που υπάρχουν στα 2 είδη συμβάσεων εργασίας και να ξέρεις τον τρόπο που θα εργαστείς στην περίπτωση που προσληφθείς ως ελεύθερος επαγγελματίας, ώστε να μη μείνεις εξαρτημένος μόνο στις υποχρεώσεις και "ανεξάρτητος" στα δικαιώματα.



  • Η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου
Σε αυτού του είδους τη σύμβαση δεν καθορίζεται η χρονική διάρκεια της εργασίας και λύεται μόνο με απόλυση ή παραίτηση.


  • Η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου
Είναι η χρονικά προκαθορισμένη σύμβαση εργασίας. Η σύμβαση λήγει όταν παρέλθει το συμφωνημένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να γνωρίζεις ό,τι σε περίπτωση απόλυσης δεν δικαιούσαι αποζημίωση, οπότε εάν ο εργοδότης σε έχει ανανεώσει ήδη δύο φορές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η τρίτη υποχρεωτικά πρέπει να είναι αορίσοτυ.Αν δεν είναι άρχισε να θυμώνεις κι αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ό,τι πρέπει να λάβεις κανονική αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εφόσον συνεχίσεις να εργάζεσαι μετά απο αρκετά μεγάλο διάστημα από τη λήξη της σύμβασης.


  • Η σύμβαση έργου
Ένα πρόσωπο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας συγκεκριμένο έργο στο συμφωνημένο χρόνο. Όπως και στην σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών οφείλεις να προσέχεις εφόσον δε δικαιούσαι ασφάλιση, πέρα απο το έργο που συμφώνησες να υλοποιήσεις δεν έχεις καμία άλλη υποχρέωση απέναντι στον εργοδότη.

Τα καθήκοντα της θέσης σου αναγράφονται στη σύμβαση εργασίας και αναλυτικές πληροφορίες για αυτή μπορείς να ζητήσεις απο την επιθεώρηση εργασίας. 
Αφού λοιπόν προσλήφθηκες για μια συγκεκριμένη εργασία δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις άλλη από τη συμφωνημένη. 
Αν για παράδειγμα σε προσέλαβαν σαν εσωτερικό πωλητή σε κατάστημα, δεν είσαι υποχρεωμένος να "ψιλοκαθαρίζεις" το μαγαζί, ή να βγαίνεις για εισπράξεις πελατών και πληρωμές λογαριασμών. Οχι γιατί είναι υποτιμητικές για την αφεντιά σου αλλά γιατί το αφεντικό σου χρειάζεται ακόμα έναν εξωτερικό συνεργάτη και έναν καθαριστή που τα βρήκε στη συσκευασία του ενός...Συγχαρητήρια και πάλι! 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...