Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Widgets

Η νέα δημοσιογραφία του Guardian | Πώς κάλυψε την είδηση με τα Τρία Γουρουνάκια

Πώς θα αναμεταδιδόταν στα μέσα το παραμύθι με τον Κακό Λύκο και τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια, αν ήταν μία δημοσιογραφική είδηση στη σύγχρονη εποχή; 

Δείτε το βίντεο



Με αυτό το what if σενάριο στο μυαλό, η εφημερίδα Guardian έφτιαξε ένα ευφυέστατο, αριστοτεχνικό ταινιάκι δύο λεπτών, το οποίο προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση και το οποίο δείχνει, με απόλυτη ακρίβεια, πώς διακινείται, μία είδηση σήμερα, στην εποχή της «ανοιχτής δημοσιογραφίας».

Πώς θα αναμεταδιδόταν στα μέσα το παραμύθι με τον Κακό Λύκο και τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια, αν ήταν μία δημοσιογραφική είδηση στη σύγχρονη εποχή; Με αυτό το what if σενάριο στο μυαλό, η εφημερίδα Guardian έφτιαξε ένα ευφυέστατο, αριστοτεχνικό ταινιάκι δύο λεπτών, το οποίο προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση και το οποίο δείχνει, με απόλυτη ακρίβεια, πώς διακινείται, μία είδηση σήμερα, στην εποχή της «ανοιχτής δημοσιογραφίας». Η σύλληψη των τριών γουρουνιών για τον φόνο του Κακού Λύκου κινητοποιεί την κοινή γνώμη και τα social media παίρνουν φωτιά. Flame wars σε forum, παθιασμένα posts υπέρ ή κατά της αθωότητας των γουρουνιών σε Facebook και twitter, blogging, ανέβασμα αποκαλυπτικών βίντεο στο youtube που μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση, online polls.

Η ανοιχτή δημοσιογραφία εκφράζει πλήρως την φιλοσοφία του Guardian και οι πολίτες τροφοδοτούν άμεσα το περιεχόμενό της, φαίνεται να είναι το μήνυμα του βίντεο, όπως προκύπτει και από συνοδευτικό κείμενο του διευθυντή της εφημερίδας, Άλαν Ράσμπριτζερ. Το μέλλον της δημοσιογραφίας είναι σε αυτή την «ανοιχτή» προσέγγιση, μοιάζει να λέει ο Ράσμπριτζερ. Το Διαδίκτυο, η μπλογκόσφαιρα, η πρωτοβουλία του πολίτη που απαθανατίζει στιγμές-κλειδιά από την κάμερα ή το κινητό του έχουν αλλάξει μια για πάντα τη φύση της δημοσιογραφίας. Και ο Guardian αγκαλιάζει αυτή τη νέα, πολύπλευρη, πολυσύνθετη προσέγγιση.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...