Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Widgets

Πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί της επόμενης μέρας

Αναδημοσίευση από Media Oasis

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνουν και τους αυριανούς συσχετισμούς… Τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε στο 17% από 4,5% και από την επόμενη κιόλας μέρα οι δημοσκοπήσεις τον ανέδειξαν πρώτη δύναμη καθώς ήταν αναμφισβήτητα το κόμμα με τη μεγαλύτερη δυναμική. Η ΝΔ συσπείρωσε το αστικό μπλοκ αλλά χωρίς να έχει φανερή κοινωνική δυναμική και αυτό οδήγησε πολύ κόσμο στο συμπέρασμα ότι πέρα από το άθροισμα των ποσοστών ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει μια εναλλακτική πρόταση θα είναι ο καθαρός νικητής του Ιουνίου. 
Με αυτή την προοπτική άλλωστε έγινε και το τριήμερο προεκλογικό σόου με τις διερευνητικές εντολές ώστε να τονιστεί η κυβερνητική προοπτική του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 10 μονάδες την εκλογική επιρροή του, αλλά το ίδιο έκανε και η ΝΔ (και κάτι παραπάνω). Με μια πολύ χοντρική και γενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων τα δύο κόμματα μοιράστηκαν το συντριπτικό ποσοστό του 20% των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε μεγάλο μέρος του ποσοστού του ΚΚΕ και η ΝΔ μέρος των Ανεξ. Ελλήνων, του ΛΑΟΣ κλπ. Το σημαντικό είναι ότι μετά το 27% και τη δεύτερη θέση η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει –για τώρα- να έχει φτάσει στο όριο της αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει την πρωτιά.. Στις αυριανές δημοσκοπήσεις η ΝΔ αναμένεται να έχει μια μικρή αύξηση του ποσοστού της, ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ μια μικρή πτώση που ωστόσο εδραιώνει τη θέση του ως επίσημη αντιπολίτευση.

Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ανυπακοής στην Ευρώπη, πέρα από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν τέτοιες ευκαιρίες έρχονται για δεύτερη φορά.

Εναλλακτική λύση από την πλευρά της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει στην παρούσα φάση χωρίς διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ , όσο το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καρμπόν της ΝΔ και με την δυσκοίλια θεσμική γραμμή της ΔΗΜΑΡ.

Όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους μέχρι τις επόμενες εκλογές μήπως και προκύψει «αριστερή κυβέρνηση». Με δεδομένο ότι έρχεται πολιτική θύελλα, (ναι το ΚΚΕ μας είχε προειδοποιήσει) και με τους επενδυτές να περιμένουν τη βέβαιη νέα χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επένδυση, (βλέπε και την έκθεση της διοίκησης της Carrefour που αποχώρησε από την ελληνική αγορά ότι δεν προβλέπεται ανάπτυξη όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί) η νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι πιο πιθανό να μείνει στην ιστορία ως κυβέρνηση τραγωδίας. 

 Η μνημονιακή βόμβα θα σκάσει τώρα στα χέρια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του κυρ-Φώτη αλλά θα χτυπήσει όλους μας. Η Χρυσή Αυγή είναι η εναλλακτική λύση του συστήματος –όχι κυβερνητική- που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επόμενη φάση των λαϊκών αγώνων και θα αντικαταστήσει σε ένα βαθμό την κρατική βία. Πλευρές της κρίσης, η φτώχεια, ο κοινωνικός αυτοματισμός, αποτελούν στο έδαφος του καπιταλισμού αντικειμενική βάση ενίσχυσης των νεοφασιστικών φαινομένων. 

Μένει να φανεί αν μπορεί να υπάρξει ένα πλειοψηφικό νέο εργατικό κίνημα που θα μπορέσει να εκφράσει και θα βασίζεται όχι μόνο στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως στα εκατομμύρια των ανέργων και των εργαζομένων των 300 και 400 ευρώ. Αλλιώς ο ατομισμός και το σύνδρομο του «καραβιού που βουλιάζει» θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...