Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Widgets

Ανταποκρίσεις απ' την πόλη του Ξένιου Δία

Αναδημοσίευση από Old Boy



Ευφημισμό δεν το έλεγες με τίποτα. Το εδώ και λίγα χρόνια νέο όνομα του αρμοδίου υπουργείου, ναι, το λες ευφημισμό. Αλλά «Ξένιος Δίας»; Κι αν δεν είναι ευφημισμός, τότε τι είναι; Διεστραμμένο αστείο; Είναι δυνατόν; Την απορία μου την έλυσε -προσωρινά και με αστερίσκο- μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο. 

Φαίνεται ότι -σύμφωνα με μια εκδοχή τουλάχιστον- ο Ξένιος Δίας και η φιλοξενία στην Αρχαία Ελλάδα αφορούσε μόνο άλλους Έλληνες. Δεν γνωρίζω τι βασιμότητα έχει αυτή η ερμηνεία, είναι πολύ πιθανό να είναι ανυπόστατη ή να αντικρούεται από άλλες πειστικότερες κλπ. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν είναι ανυπόστατη, ας υποθέσουμε ότι δεν συνιστά κανενός είδους παραχάραξη των όσων συνέβαιναν στην Αρχαία Ελλάδα. Ακόμα και έτσι να είναι, και μόνο το γεγονός πως μια κοινά διαδεδομένη πεποίθηση των νεοελλήνων περί φιλοξενίας έρχεται να «αποκατασταθεί» προς το ρατσιστικότερο και το φυλετικά καθαρό, μαρτυρά πολλά, σημειολογεί μια βαθύτερη αλλαγή προς την απενοχοποίηση σε επίπεδο λόγου και ιδεολογίας θεωριών που ως χθες δεν λέγονταν από επίσημα χείλη. Μα το όνομα της επιχείρησης μας μάρανε; Ναι, μας μάρανε και αυτό, όταν έρχεται για να διαπαιδαγωγήσει προς μια νέα αφήγηση και να κολακέψει τα κατώτερα μας ένστικτα, σε μια πολλοστή προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα νέα μέτρα. Να το πω έτσι: ακόμα κι αν δεχόταν κανείς πως η επιχείρηση είναι ευλογία, λύτρωση, μάννα που ρίχνει από τον ουρανό ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, το όνομα της είναι νέτα σκέτα ντροπή.

Θα ήθελα να προσθέσω και μερικές σκέψεις για τον Πακιστανό και το έγκλημα με το δεκαπεντάχρονο κορίτσι. Μια σύντομη βόλτα στα σόσιαλ μίντια όμως και έξω από αυτά, αρκεί να με πείσει πως δεν μπορείς να προσθέσεις σκέψεις. Πως όλες οι σκέψεις έχουν ήδη γίνει και όλα τα συναισθήματα προεξοφληθεί. Σε αυτό το επεισόδιο του δημοσίου διαλόγου δεν δικαιούμαστε δια να ομιλούμε. Σε αυτό το επεισόδιο του δημοσίου διαλόγου η πλευρά των Ελλήνων έχει πάρει εκατό πόντους και έχει κερδίσει κανονάκι, και ας μην τολμήσει κανείς να ψελλίσει τίποτα υπέρ των αραπάδων: ό,τι κι αν τους συμβεί θα είναι λίγο μπροστά σε αυτό που αυτά τα κτήνη έκαναν στο κοριτσάκι.



Αναδημοσίευση από Old Boy





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...