Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Widgets

Η απολιτίκ εκδοχή των εκλογών




Θυμάμαι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, για τους δήμους και τις περιφέρειες, οι δήμαρχοι και οι -πάντα- φιλόδοξοι δημοτικοί σύμβουλοι να συνωστίζονται στα κόμματα, δίνοντας πραγματικές μάχες για το ποιός θα πάρει το χρίσμα και την στήριξη του κόμματος. 

Οι ίδιοι που με την ψήφο τους στα δημοτικά συμβούλια συνέβαλαν στην περαιτέρω υποβάθμιση της λειτουργίας των δήμων. 

Οι ίδιοι που στήριξαν τις επιλογές των κομμάτων που με τις πολιτικές τους ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος, τη διάλυση των κοινωνικών υποδομών, τις απολύσεις, την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Οι ίδιοι κραδαίνουν περήφανα σήμερα τη σημαία του ανεξάρτητου ενώ πασχίζουν να μας πείσουν, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, ότι στις δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα ενώ έχουν στην τσέπη την κομματική ταυτότητα, έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. 

Είναι οι ίδιοι που μας θυμίζουν ότι κουράστηκαν απο τις αποχρώσεις των κομμάτων και τις ιδεολογίες. Θέλουν να παλέψουν για τις αναδασώσεις, το μάζεμα των σκουπιδιών, τα συσσίτια για τους άπορους, τις τσαμπέ εκδηλώσεις που δήθεν θα προσφέρουν χαρά στον άνεργο. Θυμίζουν όχι πολιτικά κόμματα αλλά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή τις δράσεις που οργανώνει ο Σκαϊ για το περιβάλλον. Όλος αυτός ο συφερτός έχει απηυδήσει με τις ιδεολογίες και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι όλοι οι υπόλοιποι σαν καλοί "αγανακτισμένοι" πολίτες.

Είναι οι ίδιοι που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση:
  • θα ακούσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αγωνίες των συνδημοτών τους 
  • θα σκύψουν στοργικά πάνω απο τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων
  • θα φροντίσουν με ευλάβεια να δώσουν λύση στα προβλήματα των δημοτών που μαστίζονται απο την ανεργία
  • θα ενώσουν τους δημότες οποιασδήποτε κομματικής απόχρωσης
  • θα προασπίσουν σθεναρά τα συμφέροντα του δήμου 
Υπάρχει πλέον υπερπροσφορά "ανεξάρτητων-εξαρτημένων" δημοτικών συμβούλων. Στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές μοιάζει να κατεβαίνουν υποψήφιοι οι πάντες. 

Τηλεπερσόνες, ποδοσφαιριστές, celebrities, λαϊκοί τραγουδιστές, χιουμορίστες, μοντέλα, μάνατζερ τραγουδιστών, εφοπλιστές, ακόμα και πρόεδροι ομάδων, όλοι τους ψήφοι εύκολοι και σίγουροι. 

Απο την άλλη υπάρχουν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που παρευλάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας απεγνωσμένα την ψήφο μας. Ο Σάκης ο Υδραυλικός, ο κύριος Παπαδόπουλος ιατρός, η κυρία Νομικού δικηγόρος, η Κουτσή Μαρία νοικοκυρά, ο Μάκης φοιτητής. Όλοι τους αυτό που οι τηλεκριτικοί λένε "φρέσκα πρόσωπα" που "έρχονται να προσφέρουν κάτι νέο". Και όσο να 'ναι το νέο, το φρέσκο, το  ανεξάρτητο, το απολιτίκ πουλάει και πουλάει πολύ. 

Όμως καλώς ή κακώς, τα συσσωρευμένα προβλήματα δε λύνονται με αλλαγές προσώπων, πόσο μάλλον με αλλαγές ονομάτων. Απαιτείται αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τις κυβερνητικές πολιτικές και άρνηση εφαρμογής τους. Η δήθεν ανεξάρτητη φορεσιά δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια όλων εκείνων των απερχόμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που δεν αντέδρασαν και δεν πρόκειται να αντιδράσουν, γιατί ποτέ δεν έκρυψαν την ταύτισή τους με την κομματική τους γραμμή και την υπακοή στις όποιες επιταγές της.

Άνθρωποι που συνήθως υπολείπονται σε διοικητική εμπειρία έχουν επενδύσει ενέργεια, διάθεση, κόπο και χρήμα σε προσωπικές εκλογικές καμπάνιες, με φόντο την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και την αυτοπροβολή. Κάποιοι απο αυτούς θα μπορούσαν να προσφέρουν, έστω και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, εάν είχαν επενδύσει στην προσπάθεια απόκτησης πείρας οργάνωσης σε δομές αλληλεγγύης, στους πολύμορφους αγώνες της τοπικής κοινωνίας τους, στα συνδικάτα στο χώρο δουλειάς τους, την ικανότητα να συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις και τη διάθεση να αγωνιστούν για την υλοποίησή τους. 

Επειδή λοιπόν τέτοιοι υπάρχουν και συνήθως είναι εκείνοι που δεν έκρυψαν ποτέ ποιοί είναι, απο που προέρχονται, απο ποιούς στηρίζονται και ποιούς στηρίζουν, ποιές είναι οι προτεραιότητες τους, οι πεποιθήσεις τους και η ταξική τους θέση και οπτική, αξίζουν τουλάχιστον την ψήφο μας αν όχι τη συστράτευσή μας. Αλλιώς ας αφήσουμε την απολιτίκ εκδοχή των εκλογών να επιβραβεύσει την πολιτική που έχει ακολουθηθεί και να ορίσει αυτή που θα συνεχίσει να ακολουθείται και αύριο. 








1 σχόλιο :

  1. http://www.antinews.gr/POLITIKE/koumoutsakos-o-sgouros-i-exei-pathei-apoleia-kommatikis-mnimis-i-pseudetai-/koumoutsakos-o-sgouros-i-exei-pathei-apoleia-kommatikis-mnimis-i-pseudetai-.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...