Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Widgets

Έκκληση Ελλήνων ακαδημαϊκών για αλληλεγγύη μέσω του «Spiegel»




Με πρωτοβουλία του καθηγητή Δημήτρη Παπαμαντέλλου, επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδος , συνυπέγραψαν ένα πολιτικό κείμενο-επιστολή διαμαρτυρίας, στο περιοδικό «Spiegel», ζητώντας από τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους , τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη της Γερμανίας να ξανασταθούν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα. 

Στο κείμενο της επιστολής, μεταξύ των άλλων γίνεται λόγος για ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων της Αθήνας, που είχαν ως αποτέλεσμα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το συνακόλουθο υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο κατέστησε τη χώρα «μπαλάκι» των διεθνών κερδοσκόπων, με αντανάκλαση και στους εταίρους της γενικότερα. Συνυπεύθυνοι είναι επίσης και κάποιοι παράγοντες των Βρυξελλών, οι οποίοι κατά τους οικονομικούς ελέγχους δεν αντελήφθησαν τα ωραιοποιημένα οικονομικά στοιχεία, παραλείποντας τον ελεγκτικό τους ρόλο".

Επίσης γίνεται ευθεία αναφορά στο σκάνδαλο της Siemens αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "... η γερμανική εξαγωγική οικονομία κρατεί παραδοσιακά την κορυφαία θέση στην Ελλάδα καθώς και στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερα οι δουλειές της ηλεκτρονικής βιομηχανίας (Siemens!) κυλούσαν «καλολαδωμένες»…"

Σε άλλο σημείο της επιστολής γίνεται λόγος για τους χαρακτηρισμούς προς την Ελλάδα ως «έθνους των τεμπέληδων και των απατεώνων» σε διάφορα γερμανικά ΜΜΕ, μπλογκ και σε πολιτικούς κύκλους, τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «ξυπνούν σε αρκετούς Έλληνες αντιγερμανικά αισθήματα, τα οποία θεωρούσαμε παρελθόν, με επικίνδυνες συνέπειες».

Μεταξύ των ακαδημαϊκών που συνυπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος οι καθηγητές Πανεπιστημίων , Ι. Καράκωστας, Σ. Ανεζίρι , Κ. Μπουραζέλης , Δ. Μπουζάκης, και άλλοι καθηγητές, πανεπιστημιακοί και απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...