Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Widgets

Χορήγηση αδειών λειτουργίας σε κολλέγια

Θύελλα αντιδράσεων στον χώρο των πανεπιστημίων έχει προκαλέσει η κίνηση του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου (φωτ.) να υπογράψει τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε 33 κολλέγια, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές. Η απόφαση ελήφθη εν κρυπτώ καθότι ουδέποτε ανακοινώθηκε.
  • Έντονες αντιδράσεις
''Πρόκληση προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία'' χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την κίνηση του κ. Σπηλιωτόπουλου κατηγορώντας τον ό,τι έσπευσε ''να διασφαλίσει τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων''. Ωμή, απροκάλυπτη και εκτός σχεδιασμού παρέμβαση στη βασική δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης κρίνεται η πράξη του πρώην υπουργού Παιδείας από την ΠΟΣΔΕΠ-ΑΕΙ και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση συνιστά ένα κείμενο πολλαπλά και κατάφορα παράνομο, προσθέτοντας πως συνιστά ένα ''πολιτικό πραξικόπημα''. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών Πανεπιστημίου και των καθηγητών ΤΕΙ ζήτησαν το πάγωμα της χορήγησης αδειών.
  • Η θέση του Άρη Σπηλιωτόπουλου
Από το Πολιτικό Γραφείο του απερχόμενου Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου εξεδώθη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ό,τι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από το Νόμο που προϋπήρχε της αναλήψεως καθηκόντων από τον κ. Σπηλιωτόπουλο.
Τα μέλη της Επιτροπής γνωμοδότησαν προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους στα κολλέγια που έχουν έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση, σύμφωνα με την παρ 7. του αρθρ. 18 της Υπουργικής Απόφασης 129450/Δ6/8-10-08, που ορίζει ότι «η άδεια λειτουργίας κολλεγίου μπορεί, μετά από πρόταση της Επιτροπής, να χορηγείται υπό όρους καθώς και με τη ρητή επιφύλαξη ανακλήσεως, σε περίπτωση μη πλήρωσής τους».
  • Ανάκληση και πάγωμα των αδειών        

Η νέα υπουργός κα. Άννα Διαμαντοπούλου (φωτ.) κάλεσε χθες στο γραφείο της τους υπευθύνους του νεοσυσταθέντος Γραφείου Κολεγίων του υπουργείου και τους ανακοίνωσε την απόφασή της να παγώσουν ξανά όλες οι διαδικασίες για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας στα κολέγια ώσπου να επανεξεταστεί το θέμα.




Γνωρίζουμε καλά, ότι σε αυτά τα κολλέγια και ''Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών'', τα ακαδημαϊκά κριτήρια αξιολόγησης των σπουδαστών είναι ανύπαρκτα, μαθητές χαμηλότερων βαθμολογικών κλιμάκων θεωρούνται ικανοί να φοιτήσουν. Το «Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης» καθώς και New York College παρέχουν επιστολές στους σπουδαστές προερχόμενες από την Αμερική, με πιστοποιητικά σπουδών στα εκεί αμερικανικά πανεπιστήμια προκειμένου να χορηγηθεί από το ελληνικό δημόσιο αναβολή στράτευσης με τη διαφορά ό,τι οι σπουδαστές που λαμβάνουν αυτές τις βεβαιώσεις φοιτούν στα ελληνικά παραρτήματα. (πηγή zougla.gr).
  • Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και κρίσιμα: 
  1. Θα μετατραπούν με το νέο νόμο τα Κολλέγια σε «Ιδιωτικά Πανεπιστήμια»;  
  2. Στο άμεσο μέλλον θα μπορεί κάποιος να πάρει πτυχίο από Κολλέγιο σε 2-3 χρόνια, τη στιγμή που οι φοιτητές των Δημοσίων Πανεπιστημίων χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια; 
  3. Θα μπορεί όποιος αποτυγχάνει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και έχει τη σχετική οικονομική άνεση να αποκτήσει, με το αζημίωτο φυσικά, το πτυχίο που επιθυμεί; 
  4. Με ποιά κριτήρια θα γίνεται κάποιος Καθηγητής σε Κολλέγιο; 
  5. Με ποιά κριτήρια θα μπορεί ένα Κολλέγιο να βγάζει στην αγορά εργασίας γιατρούς ή δικηγόρους; 
  6. Ποιοι και με ποιά κριτήρια θα θεσπίσουν τους νόμους που θα διέπουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων;
Τα ιδιωτικά κολλέγια δεν είναι δυνατόν να γίνουν ισότιμα με τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εν πάσει περιπτώσει μένουν ακόμα αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα αναβαθμίσουν τα δημόσια ιδρύματα.

Προς το παρόν, τα κολλέγια, ορισμένα από τα οποία έσπευσαν τις προηγούμενες μέρες να πανηγυρίσουν με διαφημίσεις την χορήγηση της άδειας λειτουργίας τους, θα δουλέψουν προφανώς με το παλαιό καθεστώς, δηλαδή ως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και όχι ως εκπαιδευτικά ιδρύματα.Είναι δεδομένο ό,τι τελικά οι άδειες θα δοθούν εάν η εκπαιδευτική κοινότητα υποπέσει σε έναν μακρύ λήθαργο χάριν της αλλαγής της σκυτάλης στην διακυβέρνηση της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...