Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Widgets

Τέλος στα stage από το δημόσιο


«Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις των stage», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής (φωτ.), ξεκαθαρίζοντας πως είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των stage στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα μονιμοποίησης για όσους έχουν συμπληρώσει 24 μήνες απασχόλησης, αφού δεν υφίσταται νόμος που να θεμελιώνει τέτοιο δικαίωμα. Για το ζήτημα αυτό τόνισε ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.


Καταργείται λοιπόν το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο δημόσιο, το οποίο απασχολούσε νέους και νέες ανασφάλιστους, χωρίς επιδόματα αδειών και δώρα εορτών. Η εργασιακή ανασφάλεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η "ομηρία" στην οποία βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνει, όπως φαίνεται τέλος, όμως αυτό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

Με την εργασία τους οι απασχολούμενοι στα Stage καλύπτουν σημαντικές ανάγκες, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, ερχόμενοι δήθεν για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, καλύπτουν βασικές ανάγκες, ειδικά στους τομείς με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Και είναι ακριβώς αυτή η αστάθεια και η αβεβαίοτητα που οδηγεί στην προθυμοποίηση και σε ένα φιλότιμο που αρκετές φορές γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Λίτου.
Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχοντας ανάγκη τα λεφτά, δουλεύουν για 400 - 450 ευρώ, δίνοντας μάλιστα μια πλασματική αίσθηση μείωσης ή συγκράτησης του προσωπικού.

Ο "ρουσφετολογικός" χαρακτήρας των stage αποτελεί μια άλλη πτυχή του ίδιου έργου.
Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. «Είναι κοινό μυστικό ότι ο δρόμος για την ένταξη στα προγράμματα Stage περνά από τα βουλευτικά γραφεία. Με προσωπικά τηλεφωνήματα και ανάλογα με τις πελατειακές σχέσεις ψηφοφόρων - βουλευτών, γίνονται οι τοποθετήσεις και οι παράνομες ανανεώσεις των συμβάσεων 2 και 3 φορές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, εκτός Δημοσίου κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 80.000 νέοι, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεπεράσει το προβλεπόμενο χρονικό όριο μονιμοποίησης και εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά διεκδικώντας τα "κεκτημένα" τους.

«H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρεί σε αποφάσεις που εκδικούνται χιλιάδες παιδιά τα οποία εργάζονται στα Προγράμματα Stage στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», δήλωσε η κα. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηριστικά. Ζήτησε τέλος από το ΠΑΣΟΚ «να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσης του θέματος».

Στον ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις stage στον ιδιωτικό τομέα πιθανολογείται ότι η διάρκειά τους θα περιοριστεί στους έξι μήνες, χρονικό διάστημα εντός του οποίου η εταιρεία θα μπορεί να αποφασίσει αν ο εργαζόμενος ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



Σχολιάστε εδώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...